Hantverk och utmaningar

Restaurang Hantverket i Stockholm har klarat pandemin väl trots alla utmaningar. När krisen blev verklighet våren 2020 sparkades anställda i panik, bara för att återkallas efter tre veckor. Det har sedan rullat på. Men absolut inte smärtfritt.

Tekst
Foto
Restaurang
Hantverket
Adress Sturegatan 15a, Stokholm
Medlem i Nores sedan 2016
Chefskock Stefan Ekengren
Hemsida restauranghantverket.se

Kocken Stefan Ekengren är restauratören som skapade ”Magsår vid varje presskonferens” i en intervju med SvD i december 2020. Han hänvisade sedan till rädslan för hur ännu strängare restriktioner skulle påverka branschen, näringslivet och framför allt personalen. Även om vi har haft mycket att göra har spänningen för mig som ägare och chef varit enorm. Att skydda personalen har varit viktigast, de är det mest värdefulla vi har. Vi hade många möten i början, naturligtvis var det lite skräck, några som inte ens ville jobba och gäster som meddelade avbokningar. Men det återhämtade sig ganska snabbt.

No items found.

Redan i april återvände gästerna och mot sommaren var det fullt tryck igen. Stefan tror att en anledning till att det har gått bra för Hantverket är att de är etablerade och har en tydlig profil. Restaurangen är ofta fullbokad, har betyget 5 av 5 på Facebook och ligger ett stenkast från Stureplan.

” Vi har inte ändrat något i vårt sortiment på grund av pandemin. Vi har hållit oss till vårt koncept och levererat exakt vad vi gjorde tidigare, men med mer luft mellan borden.

Men alla åtgärder och restriktioner som drabbat många företag och människor har tagit hårt, även på Stefan. Ändå har han talat både för och för hela branschen. På Instagram har han gett mer än 25 000 följare och branschkollegor energi med en positiv och uppmuntrande attityd. Han blev också talesman för branschen i sina möten med regeringen och Folkhälsomyndigheten.

”Jag har varit i kontakt med regeringen för att skapa förståelse. Visst, jag har fått bra svar, men det har också varit frustrerande. När Folkhälsomyndigheten upprepade gånger under hösten säger att det inte finns någon smittspridning i puben och ändå stänger oss klockan 20.30, kändes det som om branschen måste bli symboler för något större. Det signalerar politik och så sa de det.

No items found.

För att motverka tidig stängning öppnade Craft en timme tidigare på kvällarna och till lunch på lördagar. Det var fullt tryck på bokningen och restaurangen var tvungen att hitta lösningar för att vara beredd att servera lika mycket på halva tiden. För att göra detta behövde vi mer personal.

— När de lättade på begränsningarna med mycket kort varsel var det en utmaning att få in personal till sommaren, som också är ett normalt år. Det var en galen sommar, vi var lite underbemannade men ändå tur.

Efter sommaren känns en förändring, gästerna kramar, håller händerna och är mer avslappnade. Till och med Stefan börjar slappna av efter vad han kallar ett skitår som han hellre skulle glömma. En sak som kommer att finnas kvar när pandemin är över är luft mellan borden

”Vi kommer inte att lägga tillbaka alla bord så nära som tidigare, inte omedelbart ändå, jag tror att folk kommer att sitta lite längre från andra. Vi vill naturligtvis ha så många gäster som möjligt. Men med små justeringar förlorar vi inte så många platser. Då kan vi hålla reda på om det finns nya utbrott eller nya begränsningar.

No items found.

Bli medlem i Nores